Predstavljeni programi državnog Fonda za inovacionu delatnost

Bez autora
Mar 10 2013

Na skupu koji je organizovao Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, republički Fond za inovacionu delatnost predstavio je dva aktuelna programa finansiranja koji se sprovode okviru krovnog Projekta podrške inovacijama u Srbiji. Fond za inovacionu delatnost je osnovan radi podsticanja i obezbeđivanja sredstava za finansiranje inovacione delatnosti, prvenstveno kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama, donatorima i privatnim sektorom. Fond takođe ima cilj da podstakne i finansira inovativnost u prioritetnim oblastima nauke i tehnologije, odnosno nastoji da nove tehnologije stignu iz akademskih okvira do privrede, kao i da se pomogne malim i srednjim preduzećima koja razvijaju inovacione tehnologije.

Predstavljeni programi državnog Fonda za inovacionu delatnostNa skupu koji je organizovao Pokrajinski sekretarijat za nauku i tehnološki razvoj, republički Fond za inovacionu delatnost predstavio je dva aktuelna programa finansiranja koji se sprovode okviru krovnog Projekta podrške inovacijama u Srbiji.

Fond za inovacionu delatnost je osnovan radi podsticanja i obezbeđivanja sredstava za finansiranje inovacione delatnosti, prvenstveno kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama, donatorima i privatnim sektorom. Fond takođe ima cilj da podstakne i finansira inovativnost u prioritetnim oblastima nauke i tehnologije, odnosno nastoji da nove tehnologije stignu iz akademskih okvira do privrede, kao i da se pomogne malim i srednjim preduzećima koja razvijaju inovacione tehnologije.

Skup, koji je održan u petak, okupio naučnu zajednicu, predstavnike asocijacija inovatora i pronalazače, kao i druge zainteresovane istraživače i preduzetnike.

Projekat podrške inovacijama u Srbiji, u vrednosti od 8.4 miliona evra, finansira se kroz pretpristupne fondove Evropske unije i sprovodi se u saradnji sa Svetskom bankom.

Vršilac dužnosti direktora Fonda za inovacionu delatnost dr Ljiljana Kundaković predstavila je Program ranog razvoja (Mini Grants Program) i Program sufinansiranja inovacija (Matching Grants Program). Prvi je prilika za srpske start-up i visoko tehnološke kompanije zato što se, u iznosu od 80.000 evra, finansira do 85 posto ukupnih troškova projekat za aktivnosti kao što su dokazivanje koncepta, izrada prototipa i priprema poslovnih planova. Drugi program, u iznosu do 300.000 evra, finansira do 70 posto ukupne vrednosti projekat u oblasti tehnološkog razvoja. Program ima za cilj da sufinansira istraživačke i razvojne aktivnosti u postojećim kompanijama, kako bi uspostavile saradnju sa strateškim partnerom, privukle investitore, ili plasirale svoje inovativne proizvode.

Osnovni ciljevi programa su povećanje investicija u istraživanje i razvoj i, istovremeno, smanjenje komercijalnog rizika za preduzeća koja se bore da razviju svoje inovativne proizvode i usluge i plasiraju ih na tržišti, izjavila je dr Ljiljana Kundaković.

Oba javna poziva otvorena su do 15. aprila ove godine.

Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za nauku i tehnološki razvoj prof. dr Dragoslav Petrović na skupu je podsetio da Vlada Vojvodine, u svojoj strategiji razvoja, posebno akcentira značaj inovacija u naučnim istraživanjima i novim tehnologijama. Zato je od izuzetno važno da se učvrsti saradnja sa Fondom za inovacione delatnosti Republike Srbije na daljem podsticanju onog, kako je naglasio prof. Petrović, što je u Vojvođanska vlada već uveliko započela i ostvarila.

Tu se misli na podršku start-up i spin-off kompanijama, gde su se u oblasti informacionih tehnologija, bez sumnje, postigli značajni rezultati. Pre svega, u saradnji sa Univerzitetom u Novom Sadu, stvoreni su uslovi za rad više od 50 malih i srednjih kompanija, ali i kompanija sa značajnijim kapacitetom, kao što su, recimo, Šnajder elektronik, DPS i RTRL koje zapošljavaju više od 1.500 radnika i predstavljaju možda najznačajnije perspektivne kapacitete u ovoj oblasti u celoj Republici Srbiji. Pokrajinska vlada će pružiti podršku za obrazovanje novih kadrova. Nova upisna politika na Novosadskom univerzitetu, već od naredne školske godine, biće usmerena na obuku kadrova za nove tehnologije, rekao je prof. dr Petrović.

Govoreći o dosadašnjim aktivnostima u oblasti podsticanja novih ideja i novih tehnologija, u koje je prošle godine, u otvaranje osam malih i srednjih preduzeća sa 750 radnika, Pokrajinska vlada uložila 2,1 milion evra, Petrović je najavio da će ove godine takva razvojna politika biti nastavljena i da je za razvoj inovacionih i novih tehnologija planirano da se uloži novih oko tri miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik